Toyota’s dubbele overwinning op Spa 2023 / Team WRT in LMP2 / Ferrari met Wadoux in GTE-Am

- Toyota's dubbele overwinning op Spa 2023 / Team WRT in LMP2 / Ferrari met Wadoux in GTE-Am
Last Updated on mei 1, 2023

Spa-Francorchamps is altijd een spannende race, of het nu 6 uur of 24 uur duurt. De 6H de Spa van dit jaar, de derde manche van het WEC, was daarop geen uitzondering. Toyota Gazoo Racing domineerde opnieuw de race, met hun twee Japanse prototypes die feilloos presteerden op de spoor en in de pits. De echte opwinding lag echter in de gevechten achter Toyota, aangezien Ferrari, Hertz Team Jota en Peugeot 9X8 allemaal streden om podiumplaatsen.

Toyota behaalt tweede dubbele overwinning in drie races

Toyota’s overwinning in het algemeen klassement stond nooit ter discussie, want ze domineerden opnieuw zonder zich in het zweet te werken. Met een slimme bandenkeuze op een gladde baan leidden de #7 en #8 Toyota’s de race, met als enige vraag wie de overwinning zou pakken. De #7 Toyota, bestuurd door Conway, Kobayashi en Lopez, behaalde zijn tweede overwinning van het seizoen na het winnen van de 1000 Miles of Sebring. De #8, bestuurd door Buemi, Hartley en Hirakawa, beklom snel de gelederen vanaf de achterkant van de grid. De twee Toyota’s waren na 148 ronden 16,6 seconden uit elkaar, wat de Japanse fabrikant zijn tweede dubbele overwinning in drie races opleverde.

wec0021
Toyota Gazoo Racing officiële afbeelding

Ferrari vecht voor podium in hypercarklasse

Ferrari vocht in de beginfase van de race sterk met een andere bandenkeuze dan het Japanse kamp. De twee 499P Ferrari’s bleven in de top 5 totdat de #50 van Antonio Fuoco met koude banden van de baan ging. Alle hoop van Ferrari was toen gevestigd op de #51, bestuurd door Calado, die erin slaagde de Porsche #5 in de laatste ronde in te halen en de laatste podiumplek met slechts 2,6 seconden veilig te stellen.

Voor het Hypercar-debuut van Hertz Team Jota eindigden ze op een respectabele 6e plaats, terwijl de Peugeot 9X8’s buiten de top 10 eindigden. De Glickenhaus 007 LMH, bestuurd door Dumas, Pla en Mailleux, eindigde op de 14e plaats.

Team WRT pakt overwinning in LMP2

De LMP2-categorie zorgde voor de nodige verrassingen, waarbij United Autosports, Team WRT, Jota en Prema hard vochten gedurende de zes uur durende race. De leiding wisselde verschillende keren van eigenaar en pas in de laatste momenten van de race ontstond er een duidelijke hiërarchie. De #41 Oreca-Gibson 07 van Team WRT, bestuurd door Deletraz, Kubica en Andrade, behaalde de overwinning met 6,042 seconden op de #23 Oreca bestuurd door Pierson, Blomqvist en Jarvis. De laatste podiumplek ging naar Inter Europol Competition, bestuurd door Costa, Scherer en Smiechowski, wat de eerste keer was dat twee Poolse coureurs op een WEC-podium stonden.

Geschiedenis Made in GTE-Am met Lilou Wadoux’s Victory

e2882c42 1b30 4cdf aas5 574e6e188141

De GTE-Am-categorie boekte een historische overwinning, waarbij Lilou Wadoux de eerste vrouwelijke coureur werd die een WEC-categorie won. Wadoux reed samen met Alessio Rovera en Luis Perez Companc de #83 Richard Mille AF Corse Ferrari 488 GTE Evo naar de overwinning en finishte 18,6 seconden voor de #33 Chevrolet Corvette C8.R bestuurd door Varrone, Catsburg en Keating. De TF Sport Aston Martin Vantage AMR, bestuurd door Dinan, Al-Harthy en Eastwood, eindigde als derde na een spannende strijd met Catsburg in de laatste ronden.

Met de dubbele overwinning van Toyota in Spa is de weg vrij voor de volgende ronde van het FIA WEC: de iconische 24 Uur van Le Mans, die plaatsvindt van 10 tot 11 juni. Terwijl teams en coureurs zich voorbereiden op de ‘grote’, zal de opwinding en onvoorspelbaarheid van de race op Spa-Francorchamps dit jaar ongetwijfeld hun vastberadenheid aanwakkeren om te slagen op ‘s werelds beroemdste endurance race-etappe.